Nyhedsbrev

At åbne en dør ….

Jeg er gennem det sidste 1,5 år blevet konfronteret med, for mig, nogle meget skæve vinkler at se livet på, at håndtere livet på. Nogle vinkler, som i den grad er blevet holdt meget tæt op mod den måde, som jeg ser og forvalter livet på. Det har overrasket mig at se det hos nogen jeg ikke havde, set det hos før og ikke mindst overrasket over den mekanisme der er, ved at lukke en dør eller åbne en, når livet presser sig på.

Jeg har observeret og undersøgt hvilken effekt det har og har haft på mig.  Hvad forskellen er mellem det at lukke en og åbne en og hvorfor det pludselig er blevet så tydeligt for mig, at der er stor forskel.

En energi, der har fulgt mig meget i livet, er uretfærdighed.  Den positive del af uretfærdigheden, er min sans for at inkludere. Den mere svære side af den energi har været, når jeg har hængt fast i at være offer af livet. En energi, jeg har sloges med, observeret og arbejdet meget med, siden jeg opdagede den sådan mere bevidst for ca. 8 år siden.

Offerenergi har mange farver og dukker op på de mest finurlige måder og er ikke altid til at se og opdage. Den mere tydelige del af offerenergien er at smække døre.  At det er andres skyld, og konstant at finde undskyldninger og forsvare sig.

Offerenergien er en tung energi og ikke mindst drænende for det mennesker der hænger fast i den, men også for dem omkring.

Prøv at se et billede foran dig, at du hele tiden får smækket en dør i hovedet, hver gange du prøver at ringe på for at ”besøge” nogen, i stedet for at én åbner døren og du bliver budt velkommen. Prøv at forestille dig hvor ensomt og sørgeligt det må være, at lukke sig inde bag sin dør og være alene med sin uretfærdighed, forvirring, sorg etc..

Jeg har førhen selv smækket mange døre og gør det fortsat, men der går længere og længer tid imellem og når man først er begyndt at mærke, hvor meget liv der bliver, når man åbner en dør, hvor dejligt det er at dele i stedet for at lukke sig inde bag en smækket dør, så er det svært at holde døren lukket i lang tid af gangen.

En af de ting, der hjælper mig med at åbne mine smækkede døre og holde dem åbne er, bl.a., ved at lave min yoga.  Når jeg laver min yoga ser jeg mere klart, hvad jeg står i, og jeg holder mig ikke mindst fit og stærk. Når vi er offer, så hænger vi også ofte i kroppen. Vi hænger fast i vores offer energi, vores mønster. Når vi er stærke, ikke overflade stærke med pumpede muskler, men de dybe stærke små muskler, er det meget nemmere at finde styrke til at løfte os ud af offerrollen. Det er nemlig kun os selv, der kan redde os ud af offerrollen. Det er kun os selv, der kan åbne døren og tage livet ind.

Jeg håber, at du i det nye år vil åbne flere døre end du vil smække i. Før du smækker en dør i, så byder jeg dig velkommen til yoga og workshops, hvor vi bl.a. øver os i at stå i livet og åbne døren til livet, der kommer til os….også når det er svært og uretfærdigt, og hvad vi ellers hænger fast i af dårlige undskyldninger.

 

Mørke vinter måneder

Det er så nemt at skyde skylden på vejret. At det er mørkt og koldt. At det er skyld i at man bliver trist og deprimeret og ikke får lavet noget, men det som vi glemmer er, at vi selv kan vælge. Vi kan vælge om det skal være vores modstander eller lade os glide med livets gange/ naturen og få det bedste ud af det og bruge det til noget.

Om vinteren går bjørne i vinterhi. En form for søvn, hvor livsfunktionerne reduceres. Bl.a. udskille den ingen affaldsstoffer under vintersøvnen, men omdanner fx urin til protein, som modvirker tab af muskelmasse.

Det jeg vil fortælle med det om bjørne er, at lige netop den mørke tid kan bruges til så meget konstruktivt og givende for os som menneske, hvis vi overgiver os til naturens gang.

Som i Yin/Yang tegnet. Den feminine side er den sorte side, den indadvendte side. Det er her vi kan fordybe os og slikke vores sår og reflektere over det vi går igennem i livet. Vi kan pleje os selv og være kreative. Det er her vi kan grounde os selv, så vi bliver klar til foråret hvor vi igen kan begynde at spirer.

Uden at vide det, har jeg de sidste mange år gået i vinterhi og gjort lige netop som bjørnen.  Om vinteren er jeg mere inde. Jeg bruger tiden på meditation og stille yoga. Jeg går en masse i sauna og dampbad. Jeg læser og skriver og er kreativ bl.a. sammen med mine børn.  Jeg tager på kurser og prøver forskellige ting. Jeg vinterbader og klæder mig godt på og går lange ture.

Om foråret faster jeg. Så udrenser jeg alt det jeg ikke har brug for, som jeg har fået kendskab til over vinteren, både fysisk og mentalt og så om sommeren er jeg klar til at blomstre og folde mig ud. Men hvis vi bliver i sommertempoet/Yang energien/den udadvendte energi/, den hvide farve i yin/yang tegnet hele tiden, så ville vi bliver slidte og køre død.  Alt med måde eller som yoga er en go lærer i – balance.

Balance – hvordan?
Ja hvordan finder man så balance? Hvordan finder man ud af hvad redskaber der virker, så man kan finde balancen?
Lyt til din mavefornemmelse. Du kan altid mærke når du er på rette vej. Selvom der er udfordringer så er der et bestemt flow, en hvis let energi. Det kan være subtilt i starten og svært at mærke, men bliv ved….som yogaen forskriver vedholdenhed og tålmodighed. Igen, igen og igen……..
En af de ting yoga også har givet mig er, at blive mere klar på min mavefornemmelse så jeg kan mærke hvad der er godt for mig og hvad der ikke er godt for mig. Og så har min nysgerrighed og min nogenlunde intakte ”jeg er lige glad hvad andre tænker” hjulpet mig. Jeg har prøvet en masse forskellige ting. Noget sidder lige i skabet med det samme som fx yogaen var/er for mig, andet har været en oplevelse, men ikke noget jeg har kunne bruge og andet igen har jeg ikke været klar til.

Så min julegave til jer fra mig er:
Spring ud i livet. Dum dig og lær. Brug de mørke måneder på at græde over det og slik dine sår og spring så ud igen når foråret kommer. Bliv ved, bliv ved og bliv ved, igen og igen og igen. Og det der er så fantastisk er, at vi kan mærke at vi bliver bedre. Som med alt andet, når vi øver os, så sker der også noget.

Ha en fantastisk mørk og indadvendt glædelig jul og et nysgerrigt og modigt nytår.
Smil
Yoga Rikke