Kropsterapi gennem yoga og ayurveda

Sanum nyhedsbrev 17 september 2015

Hvorfor får nogen mennesker ondt i maven af rå gulerod? Hvorfor bliver nogen store om numsen og ikke andre steder? Hvorfor får nogen eksem og andre danner slim?

Ayurvedaen er en gammel indisk holistisk behandlingsform som bl.a. kan give svar på disse spørgsmål. Den giver gode, brugbare svar og behandlings forslag, og så er den tilgængelig  for os til brug som et hverdagsredskab. Et redskab som kan bruges til at passe på os selv og en måde til at forstå os selv på.

Hvorfor får nogen mennesker ondt i maven af rå gulerod? Hvorfor bliver nogen store om numsen og ikke andre steder? Hvorfor får nogen eksem og andre danner slim?

Ayurvedaen er en gammel indisk holistisk behandlingsform som bl.a. kan give svar på disse spørgsmål. Den giver gode, brugbare svar og behandlings forslag, og så er den tilgængelig  for os til brug som et hverdagsredskab. Et redskab som kan bruges til at passe på os selv og en måde til at forstå os selv på.

Fx når vi bliver tykke om numsen og ikke andre steder, så betyder det, sådan lidt groft oversat fra ayurvedaen, at vi har for mange tanker og hvis vi bliver ved i den retning så flyver vi væk fra os selv. Kroppen skaber balance ved at skabe tyngde ned ad til.

Når livet tager fart, er det ikke altid, vi har os selv med. Det går for stærkt. Er vi i denne tilstand for længe, så glemmer vi helt, hvad der er godt for os og ikke godt for os.  Ubalancerne eskalerer, og det bliver svært at komme retur. Nogen ender endda med alvorlig sygdom.
Ayurveda oversættes som ”viden om livet” og kan gennem forskellige redskaber hjælpe os til at møde disse ubalancer, dulme symptomerne, udrense, opbygget og ikke mindst styrke krop og sjæl, så vi er mere modstandsdygtige over for livets gang.

Herhjemme er ayurvedaen måske nu mest kendt i forbindelse med yogaen, og de to søstervidenskaber går også hånd i hånd og komplimenterer hinanden. Yogaen er gør det selv delen og ayurvedaen er behandlerdelen, sådan løseligt tolket. Begge filosofier har meget at byde på hver især, men sammen er det helt sublimt. Hvad hjælper det at få en masse behandling, og så ikke have et system til at vedligeholde det med? Eller når vi selv er i gang via vores yogapraksis, har vi nogen gange brug for hjælp. Yogaen kan så meget, men nogle gange skal vi holdes i hånden over gaden når trafikken bliver for heftig. Og det er her ayurvedaen/ behandlerdelen kommer ind.

I Danmark møder vi ofte ayurvedaen i forbindelse med yogaen i form af kostråd, teer og olier, men ayurvedaen har en behandlingsdel som er så unik og som desværre ikke er så kendt herhjemme endnu.  Nogle udbyder ayurveda vata olie behandlinger, men den oprindelige ayurveda behandlings forløb, Panchakarma ledet af en ayurvedisk læge, kender jeg kun fra mine ophold i Sydindien.

Jeg har siden 2003, flere gange om året været i Sydindien og konsulteret den ayurvediske læge Dr. Unni, som jeg i dag arbejder sammen med. Da jeg første gang mødte ayurvedaen, var det fordi, jeg trængte til massage. Jeg var på yogaskole og øm over det hele.  Jeg vidste intet om ayurvedaen men kunne efter bare første behandling mærke, at det var meget mere end ’bare’ massage. Jeg har heldigvis aldrig været alvorlig fysisk syg, men haft udfordringer med at åbne op for følelserne. Efter blot få behandlinger skete der noget og i en dybde, jeg ikke tidligere havde oplevet.

I dag udbydes mange forskellige behandlinger i Danmark som går dybt, og jeg er selv kropsterapeut og kan få en masse til at ske, men jeg finder alligevel ayurvedaen har noget meget specielt og unikt at tilbyde, som andet ikke kan.

En side som jeg ikke har set før er brugen af olie og urter. Olien bruges overalt på huden og i alle åbninger og det tog mig mange år at se, at noget så rent, organisk og simpelt som olie kan gøre så meget for et menneskes heldbred. Varm olie går helt ind til marv og ben, noget som jeg ikke kender fra andre behandlingsformer og med denne rette brug af urter, sker der virkelig nogen helt fantastiske ting. Og så uden bivirkninger. Det smager som ko møg, det lugter som ko møg, men det virker og så i så mange lag. Helt lavpraktisk smører det krop og sind så vi bliver mere bløde og fleksible. Fysisk har olien en fantastisk effekt på alt med led og knogler og ikke mindet på sindet. Olien går ind og smør vores nervesystem, så vi bliver mere rolige.
Det er igennem årerne blevet så tydeligt hvor meget olie kan tilføre en krop af gode ting.

En ayurvedisk behandling lægger i starten især vægt på, at fordøjelsen virker, så kroppen er klar til at slippe det affald der senere løsnes i forløbet. Derefter følger en udrensning og til sidst opbygger og styrker man kroppen. Panchakarma som et forløb hedder varer i sin fulde længde 42 dage, men bare på kortere tid fx 10 dage kan en masse ske.

Et behandlingsforløb består af mange forskellige enkelte behandlinger afhængig af hvad ens udgangspunkt er. Lægen og behandlerne aflæser din krop. I ayurvedaen bliver behandlingen tilrettelagt og målrettet efter hvilken type menneske man er (dosha), og hvor man står i livet. Derefter ser man på, hvilken ubalancer man har og hvilken type /energi ubalance det er.  Fx er jeg meget Vata af fødselskonstellation (prakruti). Men jeg kan fx have en stor Pitta ubalance, som viser sig ved f.eks. eksem. Ud fra denne information vurderer lægen hvilken behandling, der kan hjælpe mig og bringe min pitta i balance igen. Og som alt andet i Indien, er det en meget organisk proces. Behandlingen kan sagtens ændres dagen efter. Behandlingen tilrettes løbende efterhånden som kroppen reagerer. Reagerer man med angst, bliver forkølet eller andet, så lægges der en anden kurs. Vi er som udgangspunkt alle unikke og reagerer forskelligt, og derfor bliver behandlingen og tempoet forskelligt fra menneske til menneske.

Det som jeg især værdsætter ved ayruvedaen, er den feminine tilgang hvor tid og omsorg indgår. I vesten bliver en behandling meget ofte noget, der ’skal fikses og ordnes’, og gerne hurtigt så det ikke koster for mange dage i sengen. Ayurvedaen er typisk indisk rolig og en meget tålmodig proces, men som virkelig batter på den lange bane og som virkelig giver tid så vi også har os selv med. Hurtigheden og effektiviteten i vesten, giver nemlig ikke så meget ro til mentalt og følelsesmæssig omsorg og healing, hvilket gør at mange ikke kommer ordentligt på benene. Fx kan en simpel knæoperation, som fysisk er meget hurtig at fikse for en kirurg, godt tage årevis at komme over fordi den mentale og følelsesmæssige side ikke bearbejdes. Her har ayruvedaen helt klar en force. Den tager sig tid.

Jeg har personligt oplevet meget godt og også set mine kursister nyde stor fordel af et ayurvedisk forløb. Mine herpes udbrud er stort set forsvundet, trods jeg har haft det i svær grad siden jeg var 13 år og lever et fortravlet liv med selvstændig virksomhed, 4 børn og et aktivt fritidsliv. Jeg har haft kursister med alverdens skavanker som har fundet lindring og bedring såvel fysisk som mentalt. Især husker jeg en kvinde med sclerose som efter bare 12 dages yoga, meditation og ayurvediske behandlinger fik mere styrke og mod, så hun kunne tage 25 trappetrin op uden hjælpemidler eller støtte. Noget hun ikke mestrede inden hun gik i gang.

Men det kommer ikke af sig selv. Både yogaen og ayurvedaen kræver meget arbejde. Man skal ville det, og man skal arbejde for det, men så får man også stor belønning og ikke mindst mod på mere. Det bliver en livsstil at efterstræbe balance.

At behandlingerne foregår i Indien er en gave. Det ville være svært at få det samme outcome herhjemme både pga. urtepræperater, som ikke er tilgængelige her i de mængder, der foreskrives. Klimaet gør også meget. Mere varme og ikke mindst luftfugtigheden og så er kulturen en bonus, så selv den mest kantede vesterlænding kan blive lidt rundere i sit udsyn. Udfordringen er naturligvis, at der er en kulturforskel. Her oplever jeg at min rolle er vigtig som ’oversætter’, og det er ikke sproget, jeg mener. Det er ikke altid nemt at forstå konteksten og hvad der sker, og det kan gøre én ekstra fortvivlet, når man samtidig er meget sårbar pga. behandlingerne.

Jeg har siden 2003 været vejleder på yoga- og ayurveda-rejser til Sydindien på mere end 18 ture og kan kun anbefale,  i hvert fald først gang man er afsted, rejser med en vejleder.
Mange oplever at det er rigtig rart at spare med andre i en gruppe og få støtte og vejledning fra en som kender til ayurveda behandlinger, og kender til de reaktioner og følelser der kommer op til overfladen undervejs, så det bliver nemmer at tage det næste skridt.
Ayurveda er baseret på naturens love, som danner grundlag for hele videnskaben. Ayurvedaens grundelementer bruges bl.a. til at diagnosticere efter.

vata  æter og vind, som vinde blæser, den tørrer og virvler rundt, nytænkende
pitta ild og vand,  ilden kan konsumere og brænde noget op, kan være hurtig og  buldrende
kapha  jord og vand, jorden holder på fugt, den er ”solid” og rolig, kan dog være for tung, har substans og kraft når den først kommer igang